A redőny műszaki háttere

A redőny közvetlenül az ablaksík külső felületén, azzal párhuzamosan elhelyezett, mozgatható árnyékoló szerkezet. Szerkezete redőnylamellákból, lefutósínből, tárolódobból és egy szabályzó szerkezetből áll (zsinór, vagy automatika). A redőnylamellák függőleges helyzetű műanyag, vagy alumínium anyagú (régebben fa), kb 30-40 mm magas kb. 5 mm széles egymásba akaszkodó elemek, amik henger alakban tárolódnak egy dobban.

A lamellák dőlésszöge nem változtatható, így csak folytonosan takarhatják el az ablakfelületet a kívánt magasságban (teljesen leengedett állapotban azonban kissé szétcsúsztathatók a redőnylamellák, minek következményében némi fény illetve légáramlás bejut a belső térbe). Leengedett állapotban a légáramlást szinte teljesen megakadályozza. Ez nyáron hátrány lehet, télen viszont a redőny így egy plusz hőszigetelő légréteget zár be önmaga és a külső üvegréteg közé. Ezen megfontolásból a gyártók az alumínium lamellákat opcionálisan lágy habbal töltik ki. Készülnek biztonsági redőnyök is, amelyek az árnyékolás mellett betörésvédelmi funkciót is ellátnak.

A dobszerkezet szempontjából a redőny lehet külső, vagy felső tokos. A külső tokos elhelyezést a nyíláskiváltások kialakításánál figyelembe kell venni. A kiváltás alsó síkját a külső tér felé „fel kell ugratni”. Ha erre nem kerül sor, akkor a nyílászáró felső részére toktoldást kell elhelyezni a redőnydob függőleges méretének megfelelően, ezáltal viszont az ablak függőleges mérete csökken. Másik lehetőség a felső tokos redőny beépítése, ebben az esetben a redőnydob egy az egyben rá van ültetve az ablakszerkezet felső síkjára. Ez utóbbi két lehetőség hőtechnikailag is kedvezőtlenebb, mert a redőnytoknál így nem tudjuk kellően megoldani a homlokzati fal, kiváltó illetve a dob szigetelését. Esztétikai szempontból az ahelyes megoldás, ha a redőnytokot el lehet rejteni a homlokzaton, azaz vakolható redőnytok kerül beszerelésre.

Mit lehet elérni egy jó redőnnyel az árnyékoláson túl?

A redőny alapvetően egy árnyékoló szerkezet, ez azt jelenti, hogy elsődleges szerepe a fényzárás, illetve a beltérbe irányuló sugárző hő csillapítása. A redőnyszerkezeteket nem szokták vizsgálni, sem értékelni hőszigetelő, hanggátló képességük szempontjából a szabályozás szerint a CE minősítéshez csak szélállóságot és a mozgatáshoz szükséges erőt vizsgálják. Azonban egy jól záródó habbetétes alu lamellákkal rendelkező redőny meggátolja a légáramlást az ablak előtt, valamint légpárnát képez az üvegezés és a lamellák közt

Ez, ha minimális mértékben is, de javítja a nyílászáró hő és hangszigetelő képességét. A betörésvédelem azonban jelentős előnye lehet egy redőnynek. A redőnytokba épített feltolásgátló megakadályozza a lamellák kívűlről, erőszakkal történő felemelését, így egy plusz védővonalat jelent a nyílászáró előtt.

Redőny anyaga

Alumínium vagy műanyag? A kérdés nem ennyire egyszerű. Műanyag és alumínium szerkezetekből is többféle megoldás létezik. Az árnyékoló szerkezet lamellái lehetnek műanyagból, vagy PUR hab kitöltött alumíniumból. A redőny lefutó sín szintén lehet műanyagból vagy alumíniumból, a redőnydoboz pedig lehet hajlított acéllemezből, hajlított alumínium lemezből vagy forma extrudált alumíniumból. Ezen szerkezetek között szintén van differencia az alkalmazott anyagvastagság terén illetve a redőnydobozba szerelt alkatrészek minőségében úgyszintén.
A legegyszerűbb, legolcsóbb árnyékoló szerkezet a műanyag redőny, műanyag lefutósínnel, hajlított, félig zárt acéllemez redőnytokkal és műanyag redőnytengellyel készül. A magasabb minőségű szerkezet pedig alumínium lamellákból és lefutó sínből készül formaextrudált alumínium zárt redőnytokkal. A műanyag érzékeny az UV sugárzásra, a hőmérséklet ingadozásra, az erős szélre, jégesőre, valamint a hőcsillapító képessége is szerényebb az alumíniuménál. Mindemellett a hajlított acéllemez redőnytok érzékeny a korrózióra. Egy alumínium szerkezetnél ezek a problémák nem merülnek fel. Viszont tény, hogy akár háromszoros árkülönbség is lehet a két megoldás között. Azonban egy alumínium árnyékolószerkezet, mind működésben, karbantartásban és időtállóságban megéri a ráfordított összeget.

Az alumínium lécezésből akár 5 méteres fesztáv is áthidalható egy szerkezetben, ebben az esetben viszont a redőny mozgatását célszerű motorral végeztetni. A redőny egyetlen hátránya a fényzárás szabályozása, voltaképpen vagy beengedjük a fényt, vagy kizájuk. Ilyen igény esetén más szerkezetet kell választani. Az árnyékoló szerkezet viszont előnyösen kombinálható rovarhálóval.

A redőny, az árnyékolás mellett, meghatározza az épület arculatát

A többféle szín és formaválaszték illeszthető az épület jellegéhez. A redőnydoboz készülhet hagyományos szögletes, 45°-ban lecsapott, negyedköríves vagy félköríves keresztmetszetben.